Myndighetene har endelig økt maksgrensen for vitamin D

 i Vitamin D
Over halvparten av alle nordmenn har D-vitaminmangel, og antallet fortsetter å stige. Nå har myndighetene gjort en etterlengtet oppjustering av den øvre grensen for vitamin D i kosttilskudd – fra 20 til 80 mikrogram.

D-vitaminmangel er en av få mangeltilstander som fremdeles er svært utbredt i den vestlige verden – inkludert her i Norge. I motsetning til de 23 andre essensielle vitaminene og mineralene kroppen din er avhengig av for å fungere, er det vanskelig å dekke behovet for vitamin D gjennom kosten vi spiser.

På grunn av dette anbefaler Helsedirektoratet at alle får i seg tilskudd av vitamin D fra vi er bare fire uker gamle, og jo eldre vi blir jo større behov har vi.

 

Maksdosering firedoblet i 2017

Vitamin D - Graf - dmaxI mai 2017 la myndighetene frem en endring i forskriften om kosttilskudd.

Tidligere har ikke kosttilskudd kunnet inneholde mer enn 20 μg (mikrogram) vitamin D, men i takt med en stadig økende trend av nordmenn med D-vitaminmangel er denne grensen nå firedoblet.

Den nye øvre anbefalte grensen for vitamin D i kosttilskudd for voksne er altså er altså 80 μg* – og åpner nye muligheter for deg til å dekke ditt daglige behov for det viktige «solskinnsvitaminet»!

* For personer over 18 år. For barn fra 11 år og oppover er den nye maksgrensen på 40 μg om dagen.

 

Utviklingen i norsk kosthold 2017

I rapporten Utvikling i norsk kosthold 2017 understreker Helsedirektoratet viktigheten av å sikre god vitamin D-status i befolkningen. (Faksimile: Helsedirektoratet)

Hva betyr dette for meg?

Kort forklart fungerer ikke kroppen som den skal uten jevnlig påfyll av vitamin D, og sjansen for at du har et sub-optimalt nivå i kroppen er relativt stor – spesielt nå som det er vinter!

Vitamin D bidrar til…

 • å opprettholde normale knokler og tenner
 • å opprettholde normal muskelfunksjon
 • å opprettholde immunsystemets normale funksjon
 • normalt opptak av kalsium og fosfor
 • normale kalsiumnivåer i blodet
 • å redusere risikoen for fall forbundet med ustøhet og muskelsvekkelse

Et daglig vitamin D-tilskudd er med andre ord en investering i din egen helse, og en enkel måte å sørge for at kroppen din har et av de viktigste verktøyene den trenger for å holde maskineriet i gang.

 

Hvor mye vitamin D trenger jeg?

Optimalt vitamin D-nivå regnes å være 75-150 nmol/L. Slike nivåer kan være vanskelig å oppnå med et daglig inntak på 10 μg (vanlig dose i de fleste kosttilskudd) eller mindre – særlig hvis du har mangel fra før av.

Her er et eksempel på et enkelt regnestykke du kan bruke for å finne ditt daglige behov:

 Ønsket nivå:  Ditt nivå:  Daglig behov:
 75 nmol/L  35 nmol/L  40 μg

I våre naboland, Sverige og Finland, har det lenge vært vanlig med tilskudd på 50 μg om dagen – og nå kan vi endelig tilby lignende doser her i Norge!

 

Dekk ditt daglige behov med dmax

dmax - vitamin D - Bloggdmax er nytt og spennende vitamin D-tilskudd som kan hjelpe deg i kampen mot forkjølelsen!

 • Mer vitamin D i hver kapsel:
  Hver dmax-kapsel du tar inneholder hele 40 μg vitamin D – mer enn nok til å dekke ditt daglige behov, men likevel trygt innenfor den nye maksgrensen!
 • Tyggekapsler som smaker godt:
  Glem tran som smaker vondt og tabletter som er vanskelig å svelge! dmax er myke tyggekapsler med en deilig appelsinsmak!
 • Gjør som tusenvis av andre nordmenn:
  Flere tusen nordmenn har allerede takket ja til lanseringstilbudet på dmax – prøv det du også!(NB! Maks 2 pr. husstand!)