dmax

Ny norsk forskning: Vitamin D reduserer dødeligheten ved hjerte- og karsykdom

En ny studie gjort av forskere ved UiB viser at normale vitamin D-nivåer kan redusere dødeligheten for personer med hjerte- og karsykdommer betraktelig.

Ny forskning gjort gjennomført ved Universitet i Bergen og Haukeland Sykehus viser at normale vitamin D-verdier kan redusere dødeligheten med opptil 30% for personer rammet av hjerte- og karsykdommer.

Studien ble publisert i det britiske tidsskriftet The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism den 1. mars. Den har blitt omtalt i blant annet Nettavisen og VG.

Gunstig med gode vitamin D-nivåer

JCEM - D-vitamin - dmax

Studien ble publisert i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. (Faksimile: JCEM)

I studien fulgte forskere ved UiB og Haukeland sykehus 4114 personer med hjerte- og karsykdommer gjennom en periode på 12 år. Gjennomsnittsalderen på deltakerne var 62 år.

Resultatene fra studien viser at det er gunstig å ha et vitamin D-nivå i blodet på 42-100 nmol/L. Personer med lavere nivåer enn dette hadde økt risiko for dødsfall som følge av hjerte- og karsykdommer.

I et intervju med VG sier Jutta Dierkes, lederen av studien og professor i klinisk ernæring ved UiB, følgende om funnene hennes forskerteam har gjort:

– Vi ser at gunstige vitamin D-nivåer hos disse pasientene reduserer dødeligheten betraktelig, og at det er viktig å opprettholde et bestemt nivå av D-vitamin i kroppen.

Tidligere studier viser lignende resultater

Det er ikke første gang forskere knytter gode vitamin D-nivåer til redusert dødelighet blant personer med hjerte- og karsykdommer.

En rekke studier har tatt for seg dette temaet tidligere. Både norske og internasjonale forskere har gjort funn som støtter opp om konklusjonen til Dierkes og hennes forskningsteam.

I sin doktorgrad, publisert i januar 2016, konkluderte postdoktor Eirik Degerud med at pasienter som har lave nivåer av D-vitamin hadde og økt risiko for død som følge av hjerte- og karsykdommer.

Kilder:

Mange nordmenn får for lite vitamin D

D-vitaminmangel er en av de vanligste mangeltilstandene i den vestlige verden, og her i Norge regner vi med at om lag halvparten av oss går rundt med sub-optimale vitamin D-nivåer hele året rundt.

«Solskinnsvitaminet» dannes i kroppen når huden er i kontakt med sollys, og i vinterhalvåret – når det kan gå lenge mellom hver gang solen viser seg – er D-vitaminmangel et enda mer utbredt problem.

Etter en vurdering av D-vitaminstatusen i befolkningen har Helsedirektoratet konkludert med at inntaket i befolkningen bør økes. I mai 2017 ble derfor maksdoseringen for vitamin D i kosttilskudd firedoblet – fra 20 til 80 μg.

Prøv dmax i 60 dager!

Kun 198,-
dmax_soler