Vitamin D er ditt beste våpen i kampen mot forkjølelsen

 i Vitamin D
Vitamin C - Vitamin D og forkjølelse - dmax

Forskning har vist at vitamin C ikke kan forebygge forkjølelse.

Visste du at vitamin D er et mye bedre hjelpemiddel for å forebygge forkjølelser enn vitamin C?

Når du blir forkjølet er sjansen stor for at du tar vitamin C for å gi kroppen en «vitaminboost», i håp om å bli frisk og rask igjen.

C-vitaminet har vært et populært hjelpemiddel i kampen mot forkjølelse i flere tiår – men har du lagt tilliten din på feil bokstav i alfabetet?

Forskning har de siste årene vist at vitamin C har liten eller ingen forebyggende effekt når det kommer til forkjølelser og andre luftveisinfeksjoner.

Hvis vitamin C ikke funker, hva kan du da gjøre for å forebygge forkjølelsen? Svaret er å vende blikket til nærmeste nabo – nemlig vitamin D.

 

Kan vitamin D forebygge forkjølelse?

Vitamin D er først og fremst kjent for å være viktig for benbygningen vår, men det essensielle «solskinnsvitaminet» spiller også en viktig for å opprettholde et normalt immunforsvar.

I februar 2017 publiserte det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal en omfattende meta-analyse av 25 kliniske studier som hadde som mål å vurdere hvorvidt vitamin D kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt.

 

– Definitive bevis på at vitamin D beskytter oss

Martineau

Professor Adrian Martineau
(Kilde: QMUL)

Forskere ved Queen Mary University of London analyserte data fra til sammen 11.321 deltakere i alderen 0 til 95 år – og resultatene de fant var oppmuntrende.

Deltakere som tok vitamin D-tilskudd jevnlig hadde 12 % mindre risiko for å få en akutt luftveisinfeksjon – og for personer med alvorlig D-vitaminmangel ble risikoen for å bli forkjølet nærmest halvert med et jevnlig tilskudd.

– Dette omfattende forskningssamarbeidet har gitt oss våre første definitive bevis på at vitamin D faktisk beskytter oss mot luftveisinfeksjoner, konstaterte professor Adrian Martineau, som ledet studien.

 

Hvor mye vitamin D trenger jeg?

Det ble brukt en rekke forskjellige doseringer og metoder i studiene forskerne analyserte. Resultatene viste at den forebyggende effekten var størst i studier der deltakerne tok et daglig eller ukentlig vitamin D-tilskudd, sammenlignet med de som fikk mye større doser én gang i måneden.

For å få best effekt kan det altså være gunstig å ta et daglig vitamin D-tilskudd på 25-50 μg.

I motsetning til i skisporet må vi nok innse at Sverige og Finland ligger foran oss på dette området. Mens vanlig dosering i Norge er 10 μg – og maksgrensen lenge var 20 μg – er det vanlig med daglige tilskudd på 50 μg i våre naboland.

 

Vitamin D - Graf - dmaxEndelig ny maksgrense

I mai 2017 kom endelig endringen vi har ventet på: Myndighetene firedoblet maksdoseringen – fra 20 til 80 μg – og nå kan også vi nordmenn enkelt få i oss rikelig med vitamin D hver eneste dag.

Hvorfor denne drastiske økningen? Behovet vårt for vitamin D er større enn tidligere, og samtidig ser vi at flere og flere får D-vitaminmangel. Den nye maksgrensen er et tydelig signal om at vi må få i oss mer av det viktige «solskinnsvitaminet».

 

Norgesnyhet!

dmax - vitamin D - Bloggdmax er nytt og spennende vitamin D-tilskudd som kan hjelpe deg i kampen mot forkjølelsen!

  • Mer vitamin D i hver kapsel:
    Hver dmax-kapsel du tar inneholder hele 40 μg vitamin D – mer enn nok til å dekke ditt daglige behov, men likevel trygt innenfor den nye maksgrensen!
  • Tyggekapsler som smaker godt:
    Glem tran som smaker vondt og tabletter som er vanskelig å svelge! dmax er myke tyggekapsler med en deilig appelsinsmak!
  • Gjør som tusenvis av andre nordmenn:
    Flere tusen nordmenn har allerede takket ja til lanseringstilbudet på dmax – prøv det du også! (NB! Maks 2 pr. husstand!)