Vitamin D3 og Vitamin D2 – Hva er forskjellen?

Inntak av vitamin D anbefales på det sterkeste av forskning. Kilder som sola, fet fisk, og vitamin D tilskudd fremmes som de beste alternativene. Disse er alle gode kilder til D-vitamin, men vet du egentlig hvilken form av vitaminet du får i deg?

Det finnes nemlig to forskjellige former som begge er viktige å kjenne til. Disse kalles vitamin D2 og D3. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva forskjellen mellom de to er!

Les også: Alt D du lurer på: FAQ om vitamin D

To former av D-vitamin

Merk at det altså kun finnes to former av D-vitamin. Fra andre vitaminer, kjenner vi til at det kan finnes flere titalls forskjellige former. Når det gjelder D-vitamin, er det heldigvis bare vitamin D2 og D3 du skal forholde deg til. Vi har nedenfor i korte trekk definert vitaminene:

Vitamin D2 – Også kjent som ergokalsiferol. Vitamin D2 dannes i planter. Utvinnes fra ergosterol som en følge av UV-stråling.

Vitamin D3 – Også kjent som kolekalsiferol. Best kjent for å produseres i huden ved UVB-stråling. Finnes også i matvarer og kosttilskudd.

Hvor kommer vitamin D2 og D3 fra?

Vitamin D2 og D3 er å finne flere steder, som nevnt ovenfor. Det er derimot større forskjeller på kildene som bør utforskes nærmere.

Vitamin D2 kilder

 • Sopp (i kontakt med UV-stråling)
 • Mat tilsatt vitaminet (melk, smør, osv.)
 • Kosttilskudd

Vitamin D3 kilder

 • Sola (UVB-stråling)
 • Fet fisk/fiskeolje
 • Fiskelever
 • Eggeplomme
 • Smør
 • Kosttilskudd
vitamin D i kostholdet

Kort og godt finner vi vitamin D3 i animalske produkter og UVB-stråling, mens vitamin D2 finnes i plantebaserte produkter. Et naturlig spørsmål mange stiller seg selv ved dette skillet, er hvilken av vitaminene som er best. Dette ser vi nærmere på i neste avsnitt!

Les også: Nok en studie viser: D-vitamin styrker immunforsvaret

Er det noen forskjell på effekt?

Vitamin D2 er det rimeligste vitaminet å både produsere og konsumere. Dette har dermed blitt den mest populære varianten av D-vitamin med årene. Men er vitamin D2 like effektivt som vitamin D3? Fasiten er vitamin D3 bedre produserer calcifediol i kroppen.

Hva er så calcifediol? Jo, dette er en samlebetegnelse for de nedbrutte versjonene av vitamin D2 og D3. Leveren bryter de ned til metylgrupper, og disse får altså et felles kallenavn i calcifediol (selv om det fortsatt er en forskjell).

Vitamin D3 er bedre på å brytes ned til calcifediol enn det vitamin D2 er. Derfor regnes vitamin D3 av moderne forskning som den foretrukne varianten av D-vitamin.

Trenger du vitamin D2?

Siden vitamin D3 er bedre enn vitamin D2, er det naturlig å stille seg selv følgende spørsmål: Trenger jeg egentlig vitamin D2? Fasiten er at dersom ditt daglige inntak av vitamin D3 er høyt nok, vil dette være tilstrekkelig.

Mangel på vitamin D er ugunstig, og dette kan føre til økt risiko for benskjørhet, depresjon, og andre helseproblemer. Dette har også blitt vist å svekke eller skade immunforsvaret. Samtidig vil heller ikke for mye vitamin D være gunstig, men det er tross alt vanskelig å se for seg dette.

Hva gjør egentlig D-vitamin i kroppen?

D-vitamin kommer altså gjennom sol (UVB-stråling), mat, eller kosttilskudd. Uansett om det er snakk om vitamin D2 eller D3, følger de samme prosess i kroppen.

 • Inntak/soling – Spiser du mat eller tar tilskudd, vil D-vitamin gå rett inn i blodstrømmen. Soler du deg, produseres vitamin D3 i huden din.
 • Nedbryting – Gjennom en lengre prosess brytes vitamin D2 og D3 ned til calcifediol.
 • Tas opp i tarmen – Proteiner transporterer D-vitamin i kroppen, og dette tas opp i tarmen.
 • Kalsium og fosfat til blodet – Den store fordelen ved D-vitamin ligger i utviklingen av kalsium og fosfat i blodet.
Vitamin d fra UVB-stråling

Bør du ta tilskudd av vitamin D3?

Hos voksne og barn påvises det stadig D-vitaminmangel. Her er derimot mørketallene store, og en regner med at mangel på D-vitamin er en av de mest underdiagnostiserte vitaminmanglene som finnes. Dette er det flere grunner til:

 • Mangel på UVB-stråling – UVB-stråling er den eneste formen for UV-stråling som gjør at huden produserer D-vitamin. Solen må stå over 30 grader på himmelen, noe som ikke skjer på vinteren i Norge. Nettopp derfor har flere nordmenn D-vitaminmangel.
 • Få matvarer inneholder vitamin D3 – Der flere matvarer er tilsatt vitamin D2, vil utvalget være noe mer sparsommelig for vitamin D3. Siden ikke alle ønsker fisk i kosten hver dag, er det vanskelig å få i seg vitamin D3 gjennom maten.
 • Forskjell mellom grupper – Det er forskjell på yngre og eldre, lys hud og mørk hud, og vekt blant annet. Disse faktorene spiller inn med tanke på hvilke doser vitamin D du trenger daglig. Mange er ikke klar over sitt økte behov for nivå av vitamin D.

Et vitamin D3 tilskudd kan utgjøre en forskjell!

Nettopp fordi D-vitamin er så vanskelig å få i seg her i Nord, trenger vi å ta tilskudd. Helsemiljøet er nærmest unisont enige om at det ikke finnes gode nok alternativer i sol og mat for oss nordmenn. Fra september til mai får vi ikke UVB-stråling i Norge, slik at vitamin D3 ikke heller produseres i huden vår.

Dmax er et tilskudd av D-vitamin som inneholder rikelig med vitamin D3. Tar du dette tilskuddet, vil du kunne sikre deg tilstrekkelige mengder med D-vitamin gjennom hele året!

Prøv dmax gratis

60 dager – kun porto 79,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer.
Du bestiller ingenting ennå.

Ingen forskuddsbetaling

Ingen kjøpsforpliktelser

14 dagers angrerett 

Gratis frakt