Vitamin D er ditt beste våpen i kampen mot forkjølelsen

Visste du at vitamin D er et mye bedre hjelpemiddel for å forebygge forkjølelser enn vitamin C?
Forskning har vist at vitamin C ikke kan forebygge forkjølelse.

Når du blir forkjølet er sjansen stor for at du tar vitamin C for å gi kroppen en «vitaminboost», i håp om å bli frisk og rask igjen.

C-vitaminet har vært et populært hjelpemiddel i kampen mot forkjølelse i flere tiår – men har du lagt tilliten din på feil bokstav i alfabetet?

Forskning har de siste årene vist at vitamin C har liten eller ingen forebyggende effekt når det kommer til forkjølelser og andre luftveisinfeksjoner.

Hvis vitamin C ikke funker, hva kan du da gjøre for å forebygge forkjølelsen? Svaret er å vende blikket til nærmeste nabo – nemlig vitamin D.

Les også: Nok en studie viser: D-vitamin styrker immunforsvaret

Kan vitamin D forebygge forkjølelse?

Vitamin D er først og fremst kjent for å være viktig for benbygningen vår, men det essensielle «solskinnsvitaminet» spiller også en viktig for å opprettholde et normalt immunforsvar.

I februar 2017 publiserte det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal en omfattende meta-analyse av 25 kliniske studier som hadde som mål å vurdere hvorvidt vitamin D kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt.

– Definitive bevis på at vitamin D beskytter oss

Professor Adrian Martineau (Kilde: QMUL)

Forskere ved Queen Mary University of London analyserte data fra til sammen 11.321 deltakere i alderen 0 til 95 år – og resultatene de fant var oppmuntrende.

Deltakere som tok vitamin D-tilskudd jevnlig hadde 12 % mindre risiko for å få en akutt luftveisinfeksjon – og for personer med alvorlig D-vitaminmangel ble risikoen for å bli forkjølet nærmest halvert med et jevnlig tilskudd.

– Dette omfattende forskningssamarbeidet har gitt oss våre første definitive bevis på at vitamin D faktisk beskytter oss mot luftveisinfeksjoner, konstaterte professor Adrian Martineau, som ledet studien

Hvor mye vitamin D trenger jeg?

Det ble brukt en rekke forskjellige doseringer og metoder i studiene forskerne analyserte. Resultatene viste at den forebyggende effekten var størst i studier der deltakerne tok et daglig eller ukentlig vitamin D-tilskudd, sammenlignet med de som fikk mye større doser én gang i måneden.

For å få best effekt kan det altså være gunstig å ta et daglig vitamin D-tilskudd på 25-50 μg.

I motsetning til i skisporet må vi nok innse at Sverige og Finland ligger foran oss på dette området. Mens vanlig dosering i Norge er 10 μg – og maksgrensen lenge var 20 μg – er det vanlig med daglige tilskudd på 50 μg i våre naboland.

Les også: Finn ditt optimale vitamin D-nivå

Endelig ny maksgrense

I mai 2017 kom endelig endringen vi har ventet på: Myndighetene firedoblet maksdoseringen – fra 20 til 80 μg – og nå kan også vi nordmenn enkelt få i oss rikelig med vitamin D hver eneste dag.

Hvorfor denne drastiske økningen? Behovet vårt for vitamin D er større enn tidligere, og samtidig ser vi at flere og flere får D-vitaminmangel.

Den nye maksgrensen er et tydelig signal om at vi må få i oss mer av det viktige «solskinnsvitaminet».

Prøv dmax gratis

60 dager – kun porto 79,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer.
Du bestiller ingenting ennå.

Ingen forskuddsbetaling

Ingen kjøpsforpliktelser

14 dagers angrerett 

Gratis frakt