Vitamin D er ditt beste våpen i kampen mot forkjølelsen

Visste du at vitamin D er et mye bedre hjelpemiddel for å forebygge forkjølelser enn vitamin C?
Forskning har vist at vitamin C ikke kan forebygge forkjølelse.

Når du blir forkjølet er sjansen stor for at du tar vitamin C for å gi kroppen en «vitaminboost», i håp om å bli frisk og rask igjen.

C-vitaminet har vært et populært hjelpemiddel i kampen mot forkjølelse i flere tiår – men har du lagt tilliten din på feil bokstav i alfabetet?

Forskning har de siste årene vist at vitamin C har liten eller ingen forebyggende effekt når det kommer til forkjølelser og andre luftveisinfeksjoner.

Hvis vitamin C ikke funker, hva kan du da gjøre for å forebygge forkjølelsen? Svaret er å vende blikket til nærmeste nabo – nemlig vitamin D.

Les også: Nok en studie viser: D-vitamin styrker immunforsvaret

Kan vitamin D forebygge forkjølelse?

Vitamin D er først og fremst kjent for å være viktig for benbygningen vår, men det essensielle «solskinnsvitaminet» spiller også en viktig for å opprettholde et normalt immunforsvar.

I februar 2017 publiserte det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal en omfattende meta-analyse av 25 kliniske studier som hadde som mål å vurdere hvorvidt vitamin D kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt.

– Definitive bevis på at vitamin D beskytter oss

Professor Adrian Martineau (Kilde: QMUL)

Forskere ved Queen Mary University of London analyserte data fra til sammen 11.321 deltakere i alderen 0 til 95 år – og resultatene de fant var oppmuntrende.

Deltakere som tok vitamin D-tilskudd jevnlig hadde 12 % mindre risiko for å få en akutt luftveisinfeksjon – og for personer med alvorlig D-vitaminmangel ble risikoen for å bli forkjølet nærmest halvert med et jevnlig tilskudd.

– Dette omfattende forskningssamarbeidet har gitt oss våre første definitive bevis på at vitamin D faktisk beskytter oss mot luftveisinfeksjoner, konstaterte professor Adrian Martineau, som ledet studien

Hvor mye vitamin D trenger jeg?

Det ble brukt en rekke forskjellige doseringer og metoder i studiene forskerne analyserte. Resultatene viste at den forebyggende effekten var størst i studier der deltakerne tok et daglig eller ukentlig vitamin D-tilskudd, sammenlignet med de som fikk mye større doser én gang i måneden.

For å få best effekt kan det altså være gunstig å ta et daglig vitamin D-tilskudd på 25-50 μg.

I motsetning til i skisporet må vi nok innse at Sverige og Finland ligger foran oss på dette området. Mens vanlig dosering i Norge er 10 μg – og maksgrensen lenge var 20 μg – er det vanlig med daglige tilskudd på 50 μg i våre naboland.

Les også: Finn ditt optimale vitamin D-nivå

Endelig ny maksgrense

I mai 2017 kom endelig endringen vi har ventet på: Myndighetene firedoblet maksdoseringen – fra 20 til 80 μg – og nå kan også vi nordmenn enkelt få i oss rikelig med vitamin D hver eneste dag.

Hvorfor denne drastiske økningen? Behovet vårt for vitamin D er større enn tidligere, og samtidig ser vi at flere og flere får D-vitaminmangel.

Den nye maksgrensen er et tydelig signal om at vi må få i oss mer av det viktige «solskinnsvitaminet».

Prøv dmax gratis

60 dager – kun porto 79,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer. Du bestiller ingenting ennå.