Vitamin D er først og fremst kjent for å være viktig for benbygningen vår, men det essensielle «solskinnsvitaminet» spiller også en viktig for å opprettholde et normalt immunforsvar.
I februar 2017 publiserte det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal en omfattende meta-analyse av 25 kliniske studier som hadde som mål å vurdere hvorvidt vitamin D kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt.
– Definitive bevis på at vitamin D beskytter oss
Professor Adrian Martineau (Kilde: QMUL)
Forskere ved Queen Mary University of London analyserte data fra til sammen 11.321 deltakere i alderen 0 til 95 år – og resultatene de fant var oppmuntrende.
Deltakere som tok vitamin D-tilskudd jevnlig hadde 12 % mindre risiko for å få en akutt luftveisinfeksjon – og for personer med alvorlig D-vitaminmangel ble risikoen for å bli forkjølet nærmest halvert med et jevnlig tilskudd.
– Dette omfattende forskningssamarbeidet har gitt oss våre første definitive bevis på at vitamin D faktisk beskytter oss mot luftveisinfeksjoner, konstaterte professor Adrian Martineau, som ledet studien
Hvor mye vitamin D trenger jeg?
Det ble brukt en rekke forskjellige doseringer og metoder i studiene forskerne analyserte. Resultatene viste at den forebyggende effekten var størst i studier der deltakerne tok et daglig eller ukentlig vitamin D-tilskudd, sammenlignet med de som fikk mye større doser én gang i måneden.
For å få best effekt kan det altså være gunstig å ta et daglig vitamin D-tilskudd på 25-50 μg.
I motsetning til i skisporet må vi nok innse at Sverige og Finland ligger foran oss på dette området. Mens vanlig dosering i Norge er 10 μg – og maksgrensen lenge var 20 μg – er det vanlig med daglige tilskudd på 50 μg i våre naboland.
I mai 2017 kom endelig endringen vi har ventet på: Myndighetene firedoblet maksdoseringen – fra 20 til 80 μg – og nå kan også vi nordmenn enkelt få i oss rikelig med vitamin D hver eneste dag.
Hvorfor denne drastiske økningen? Behovet vårt for vitamin D er større enn tidligere, og samtidig ser vi at flere og flere får D-vitaminmangel.
Den nye maksgrensen er et tydelig signal om at vi må få i oss mer av det viktige «solskinnsvitaminet».